Το FoulsPress είναι το μεγαλύτερο σύστημα αναμετάδοσης συνδέσμων σε πραγματικό χρόνο σε πλατφόρμα blogger!
Και είναι δωρεάν...

Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2019

HellasJournalCom: Να αλλάξετε το Σύνταγμα της Χιλής: Οι πολίτες το θεωρούν κληρονομιά της δικτατορίας

HellasJournalCom
Να αλλάξετε το Σύνταγμα της Χιλής: Οι πολίτες το θεωρούν κληρονομιά της δικτατορίας
Dec 16th 2019, 04:17

Οι πολίτες της Χιλής που συμμετείχαν σε δημόσια διαβούλευση η οποία οργανώθηκε για διάφορα ζητήματα τάχθηκαν κατά πλειοψηφία υπέρ της κατάργησης του Συντάγματος που είχε υιοθετηθεί επί των ημερών της στρατιωτικής δικτατορίας (1973-1990).

Οι αρχές δημοσιοποίησαν χθες Κυριακή τα προκαταρκτικά αποτελέσματα αυτής της διαβούλευσης, που έγινε σε εθελοντική βάση και χωρίς νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα την περασμένη εβδομάδα από 200 δήμους της χώρας αρχικά μέσω των ιστοτόπων τους και κατόπιν με ψηφοφορίες διά ζώσης.

Συνολικά, εκφράστηκαν 1,5 εκατομμύριο πολίτες.

Στις προεδρικές εκλογές του 2017, το εκλογικό σώμα ανερχόταν σε 14,3 εκατ. πολίτες.

Η Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων της Χιλής ανακοίνωσε ότι στις 29 κοινότητες όπου η ψηφοφορία έγινε ηλεκτρονικά, καταμετρήθηκαν 1.055.044 ψήφοι.

«Το 80% των πολιτών ζητούν νέο Σύνταγμα και το 70% θέλουν το Σύνταγμα αυτό να καταρτιστεί από Συντακτική Συνέλευση», τόνισε σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό ο Φελίπε Δελπίν, ο δήμαρχος της πόλης Λα Γκράνσα και μέλος της Ένωσης.

Στα άλλα θέματα που τέθηκαν στη διαβούλευση συγκαταλέγονται ζητήματα που βρίσκονταν στο επίκεντρο του κοινωνικού ξεσηκωμού ο οποίος συνταράσσει τη Χιλή τους τελευταίους μήνες: οι συντάξεις και γενικότερα η κοινωνική ασφάλιση, το σύστημα υγείας, η δημόσια παιδεία.

Η αντικατάσταση του Συντάγματος, κληρονομιάς της δικτατορίας του στρατηγού Αουγκούστο Πινοτσέτ, είχε κεντρική θέση ανάμεσα στα αιτήματα που πρόβαλαν οι διαδηλωτές που συμμετείχαν στο κοινωνικό κίνημα.

Στην κρίση στη Χιλή — την πιο σοβαρή που βίωσε η χώρα μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1990 — σκοτώθηκαν τουλάχιστον 26 άνθρωποι και τραυματίστηκαν χιλιάδες άλλοι. Διαπράχθηκαν αθρόες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης, γεγονός το οποίο κατήγγειλαν ιδίως ο ΟΗΕ καθώς και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Πληροφορίες από το AFP μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σαντιάγο, Chile

Επίθεση του αλ Σίσι στο τσιράκι του Ερντογάν: Όμηρος παραστρατιωτικών τρομοκρατικών οργανώσεων

 
Κοσμος
 
 
You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου